Het wonder van Metamorfose

vlinder3

Van eitje tot rups, pop en vlinder…

De vlinder die wij zo kalm op de bloem zien zitten, is niet altijd zo teer en sierlijk geweest. Hij is een aantal malen snel en opvallend van vorm veranderd. Dit ontwikkelingsproces wordt een volledige metamorfose genoemd. In de verschillende levensstadiums van dit ene levende organisme vinden ingrijpende veranderingen plaats.

Het leven begint, afhankelijk van de soort vlinder, met een minuscuul eitje dat wordt gelegd op het blad van een plant die door de larve — of beter bekend bij zijn andere naam, rups — zal worden gegeten wanneer deze uitkomt. Sommige eitjes ontwikkelen zich in slechts drie dagen tot een rups. Andere eitjes die in de herfst worden gelegd, zullen pas na de winter uitkomen.

Zodra de hongerige rups uit het eitje is bevrijd, zal ze de lege eierschaal verslinden. Dan richt ze haar aandacht op de plant, die als gastheer optreedt. Het kleine beestje doet werkelijk niets anders dan eten en propt zich vol om voldoende voedsel op te slaan voor de komende magere tijden. Vlinderexperts zeggen dat als een menselijke baby van zes pond in hetzelfde tempo in gewicht zou toenemen, het kind na twee weken de weegschaal naar zeven ton zou laten doorslaan!
Onvermijdelijk zal de rups, terwijl ze haar vraatzuchtige honger stilt, uitdijen en letterlijk uit haar vel barsten. Een rups zal gewoonlijk vier of vijf keer uit haar huid knappen en vervellen voordat ze haar derde ontwikkelingsfase bereikt — het popstadium.

Deze bijzonder fascinerende vervelling van de rups begint wanneer de volgroeide larve zichzelf met een zijden spinseldraad aan een of ander oppervlak vasthecht. In de lucht hangend, ontdoet de rups zich van haar huid, op een manier die menig circusartiest versteld zou doen staan, waarna er een pop zichtbaar wordt. Het koortsachtige eten is voorbij. De pop of chrysalis kan er nu roerloos of zelfs levenloos uit zien, maar binnenin vindt er een ongelofelijke metamorfose plaats die de larve in een prachtige vlinder zal veranderen.

Hormonen zorgen ervoor dat de meeste organen van de larve oplossen en de resulterende vloeistoffen en materialen zich in de pop hergroeperen tot een volwassen insect. De warme temperaturen, de langere dagen en de vochtigheid geven de volgroeide vlinder binnenin het sein dat de tijd is aangebroken om te voorschijn te komen. De pop splijt open als de gevleugelde schoonheid zich worstelend bevrijdt, wat tussen de 90 seconden tot 5 minuten kan duren. De pas uitgekomen vlinder lijkt helemaal niet gereed voor zijn debuut. Door de enge behuizing zijn de vleugels nat en gekreukeld gebleven. Daarom houdt hij zich vast aan het omhulsel waaruit hij te voorschijn is gekomen en pompt lichaamsvloeistoffen in de aderen van de vleugels, die zich ontvouwen en beginnen te verharden. Als de vlinder uit de pop is gekropen, valt op dat de roltong nog gespleten is. Door de twee helften langs de poten te strijken komen ze tegen elkaar. De raakvlakken bevatten vele kleine haakjes die de twee delen van de roltong vervolgens voorgoed op hun plaats houden. De levensduur van een vlinder kan variëren van drie dagen tot acht maanden of zelfs een jaar. Het proces van metamorfose vormt stellig een overtuigend bewijs van een Meesterontwerper, iemand die in de bijbel wordt geïdentificeerd als de Schepper van alle dingen, de Almachtige God.

Bekijk hier de video over de levenscyclus van de vlinder: het proces van metamorfose
(ca. 4.30 min.)

Bron: Ger van Poelgeest’s Blog

Contactgegevens

Bezoekadres Noord-Nederland
Morra 2
9204 KH Drachten

Bezoekadres Midden-Nederland Polanerbaan 13 H
3447 GN Woerden

Postadres
Postbus 660
9200 AR Drachten

Telefoon
0512 – 78 58 72

E-mail
info@cc-excellence.nl

Kamer van Koophandel
50973045

Rabobank
NL65RABO0143758705